1.9 JTD motor

Motor 1.9 JTD common-rail zacementirao je Fiat među vodećim proizvođačima savremenih turbo dizel motora. Ovaj uspešno dizajniran motor je prilično izdržljiv i jeftin za popravku.

Iz perspektive preko 20 godina, sa sigurnošću možemo reći da je doprinos Fiata razvoju dizel motora bio ogroman. Italijanski proizvođač je 1986. lansirao prvi dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem model Croma TDid. Nažalost karakterisao ga je glasan rad i jake vibracije.

UniJet Turbo Diesel Engines – JTD

  1. dok većina proizvođača, na čelu sa VW usavršavaju ili razvijaju dizel motore sa direktnim ubrizgavanjem, inženjeri Fiata su napravili još jedan korak napred. Predstavljaju prvi automobil na svetu sa inovativnim turbodizel common rail ubrizgavanjem. Alfa Romeo 156 1.9 JTD (uniJet Turbo Diesel), pokrenuo je revoluciju dizel motora.

Common rail tehnologija je bila prekretnica u istoriji Dizel motora. Ovde se elektronika udružila sa mehanikom. U konvencionalnim dizel motorima brizgaljke goriva su mehanički upravljane, ali u modernoj common rail tehnologiji koristi se Control Unit Motor (ECU) za elektronsko upravljanje radom brizgaljki goriva. U common rail tehnologiji zajednička magistrala snabdeva gorivom sve brizgaljke. U magistrali se gorivo skladišti na visokom pritisku. Rad svake dizne za gorivo se kontroliše elektronski. Ishod Common Rail tehnologije je bio izuzetan. Ova tehnologija je rezultirala tihim, bez dima, snažnim i efikasnim dizel motorima. Većina proizvođača automobila je adaptiralo ovu tehnologiju i evropski udeo dizel tržišta automobila povećana je sa 15% na 50%.

1.9 JTD motor prve generacije je saradnja Fiat-a, Magneti Marelli-ja i Bosch-a. JTD je zamenio dotrajao Fiatov motor 1.9 TD i pojavio se u rasponu snaga – 80, 85, 100, 105, 110 i 115 KS. Motori sa moćima 100, 110 i 115 ks su opremljene turbinom sa promenljivom geometrijom, ostali motori imaju turbinu fiksne geometrije.

Multijet tehnologija JTDM

Ponuda Fiatovog common rail 1.9 motora deli se u dve faze. Prva je trajala od 1997. do 2002. sa 1.9 JTD motorom sa prvom generacijom common rail ubrizgavanja, a druga od kraja 2002. kada je uveden u ponudu modernizovana varijanta JTDM (Multijet I generacije) sa drugom generacijom common rail ubrizgavanja.

  1. je modifikovan JTD motor – novi Multijet jedinica (JTDM) razlikovao se od svojih prethodnika, između ostalog, povećan pritisak ubrizgavanja goriva (kroz upotrebu Common Rail sistema druge generacije). Jače verzije (140, 150 i 170 KS) imaju četiri ventila, dve bregaste osovine i turbinu promenljive geometrije, slabijih (105, 120, 130) – “samo” osam ventila. Tu je i verzija sa dvostrukim punjenjem Twin Turbo Multijet u dve varijante – 180 i 190 KS. Oba daju 400 Nm obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja. Zahvaljujući saradnji sa General Motors, Fiat Multijet motori su ugrađivani u Opel (Astra, Vectra, Vectra, Zafira kao CDTI), Saab (9-3, 9-5 TiD i TTiD) i Cadillac (BLS). Suzuki se takođe pojavljuje na listi korisnika ovog motora, motor montiran u model zajednički razvijan sa Fiatom, na SX4.

Postoje dve glavne razlike MultiJet tehnologije u odnosu na prethodne JTD motore. Jedan je injektori, a drugi je Control Unit Electronics. Kod JTD motora naći ćete samo dva ubrizgavanja unutar jednog ciklusa sagorevanja. Pred ubrizgavanje (Pilot ubrizgavanja) koja podiže temperaturu i pritisak unutar cilindra u cilju poboljšanja glavnog sagorevanja. U Multijet motorima ubrizgavanje po ciklusu je podeljeno na više manjih ubrizgavanja (pet ubrizgavanja), koji osiguravaju potpuno efikasno i stabilno sagorevanje u okviru ciklusa. Ovde količine dizela, sagorela u svakom ciklusu ostaju ista, više manjih ubrizgavanja u određenom intervalu u okviru ciklusa daju glatko, mirnije sagorevanje sa visokom efikasnošću i niskom emisijom izduvnih gasova. Sve ove injekcije se elektronski kontrolišu u odnosu na više faktora kao što su obrtaja motora, obrtni moment zahtevan na određeni vremenski period i temperature.

MultiJet II

Kod MultiJet II dizne za gorivo Fiat Powertrain Technologies (FPT), zatvaranje dizni za gorivo je hidraulički izbalansirano kako bi se izbeglo smanjenje udaranja zatvarača. Novi servo ventil olakšavaju preciznu kontrolu ubrizgane količine goriva u komoru za sagorevanje, kroz osam uzastopnih ubrizgavanja. Injection Rate Shaping (IRS) režim ubrizgavanja rezultira boljom kontrolom sagorevanja, smanjuje buku, kontroliše emisiju izduvnih gasova i postiže efkasnije sagorevanje goriva. MultiJet II tehnologija je veliki korak ka ostvarenju standarda Euro 6.

Kako su se pokazali JTD i JTDM motori

Obe verzije JTD i JTDM imaju svoje prednosti i mane. Motori JTD (snage: 80, 85, 100, 105, 110 i 115 KS) prvih nekoliko godina proizvodnje koji mogu zadovoljiti samo automobile Fiat, velike vibracije prenete na enterijeru, kao i velika turbo rupa.

Pohvale za relativno nisko sagorevanje, dobru dinamiku i, što je najvažnije, mali broj većih kvarova. Problemi sa regulatorom pritiska goriva, protokomerom i EGR ventilom.

Prilično dug život sistema za ubrizgavanje goriva, nije osetljiv na loš kvalitet goriva, kao sistemi koriste u konkurentnim strukturama perioda. Takođe predstavljaju pristojnu trajnost turbo punjača (posebno sa fiksnom geometrijom – varijante: 80, 85 i 105 ks).

Generalno, najveći problem su starije verzije JTD, većina automobila već ima veoma veliku kilometražu.

1.9 JTD motor je jedan od uspešnije napravljenih motora. Kvarovi sa kojima se suočavaju korisnici su: regulator pritiska goriva, otkazom termostata, oštećenje protokomera, kvar EGR ventila i senzora položaja radilice, cepanje gumenog creva interkulera.

Trajnost turbine je procenjena prilično dobro, kvarovi su najčešće povezani sa kontrolom ili ometanjem promene geometrije turbine. Overboost ventil (u Stilu je postavljen nisko i osetljiv na spoljne faktore). JTDM jedinica imaju problema sa elektronikom i otkazivanjem plivajućeg zamajaca, takođe povećana potrošnja motornog ulja. Takođe treba napomenuti da su cene pojedinih delova JTD motora mnogo niže nego za JTDM.

ZAKLJUČAK

1.9 JTD su prilično izdržljivi motori, a drugo, čak i ako nešto krene naopako, popravka neće biti previše skupa, a treće, možete računati na dobar pristup rezervnim delovima, zbog visoke popularnosti motora. Posebno dobar izbor je motor 1.9 u verziji sa 120KS i 8-ventila – dobre trajnosti, vrlo jeftinih popravki, niska potrošnja goriva i dobra dinamika.

Danas, sa sigurnošću možemo reći da je 1.9 JTD motor i njegova modifikovana verzija JTDM, uspešan dizel – efikasan, dinamičan i održiv.

Proizvodnja 1.9 JTD motora uglavnom je završena 2012., ali i dalje u ponudi bio Twin Turbo.