• Čemu služe?
  • Šta ima veze kakvo je ulje?
  • Bolje je bilo šta sipati nego da ga nema…
  • Sve je to isto…

Ova i slična pitanja i komentari se daju čuti vrlo često od samih korisnika automobila. Sada ćemo pokušati da objasnimo i razgraničimo neke stvari vezano za tematiku motornog ulja, ulja za menjače -kako manualne tako i automatske, ulja za hidrauliku, koč nice, diferencijale i druge vrste ulja.

Motorno ulje ima namenu podmazivanja motornih delova i ono je ujedno i najvažniji deo motora jer mu obezbeđuje dugotrajan rad, podmazuje tarne površine, hladi motor, obezbedjuje zaštitu od ulaska raznih čestica čađi u motor, i druge stvari. Takodje bez dobrog podmazivanja delovi motora se više taru jedni od drugih što dovodi do stvaranja raznih zazora i habanja elemenata što dovodi do povećane potrošnje goriva, neravnomeran rad motora i još dosta drugih simptoma koje vozilo čine nepouzdanim.

E sada, tip, proizvođač, gradacija, specifikacije… Sve to ima veliku ulogu u izboru motornog ulja. Zašto? U priručniku svakog vozila je zapisano ulje koje bi to vozilo trebalo da koristi, znači, ulje koje ima specifikacije potrebne za normalno podmazivanje i neometan rad baš tog motora. Proizvodjač je firma koja pravi ulje sa specijalnim karakteristikama za odredjeno vozilo. Gradacija ulja je gustina samog ulja i ona obično zavisi od samog stanja motora. Na primer, u prospektu piše sintetičko ulje Castrol 5W40 turbo dizel. U većini VW motora možete naći ovo ulje koje fabrika propisuje. Zašto baš ovo ulje? Kao prvo, Castrol pravi ulje koje je prilagodjeno VW motorima sa specifikacijama 505.00 i 505.01. 5W40 znači da je gradacija (gustina) ulja 5 (u letnjim uslovima) i 40 (u zimskim uslovima). Turbo dizel označava da je ulje namenjeno dizel motorima sa turbinom, odnosno ulje poseduje i aditive za podmazivanje turbine.

Ukratko, NISU SVA ULJA ISTA! Svi proizvodjači motora imaju ulja koje zadovoljavaju standarde za BAŠ TAJ motor! A pošto ulje čuva motor, vi ste odgovorni za njegov životni vek! 🙂

Isto važi i za sva ostala ulja koja se koriste u motornim vozilima, bilo da se radi o uljima za kočnice, hidrauliku, servo volane, diferencijale i sva ostala. Pratite uputstva fabrike koja zna šta je najbolje za to vozilo i ono će vas služiti kao što je i predviđeno.

Pogledajte galeriju slika motora u koja su sipana neodgovarajuća ulja, premašena kilometraža zamene ulja i motora koja su redovno održavana po uputstvu fabrika.

Pogledajte galeriju održavanih i neodržavanih motora na ovoj strani>>>>

Spisak Proizvođača ulja sledi na ovoj strani>>>>